Τα Βραβεία Νόμπελ Φυσικής και Χημείας για το 2008

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

nobel_778293b.jpgΣτον Αμερικανό Γιοϊσίρο Ναμπού και στους Γιαπωνέζους Μακότο Κομπαγιάσι και Τοσιχίντε Μασκάουα απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2008, όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Γιοϊσίρο Ναμπού έχει γεννηθεί στο Τόκιο, για την ανακάλυψή του μηχανισμού της «αυθόρμητης διάρρηξης της συμμετρίας στην υποατομική φυσική».

Ο Ναμπού μοιράστηκε το βραβείο, ύψους περίπου ενός εκατομυρίου ευρώ (10 εκατ. κορώνες Σουηδίας), με τους Γιαπωνέζους Μακότο Κομπαγιάσι και Τοσιχίντε Μασκάουα, στους οποίους απονεμήθηκε από κοινού για την εργασία τους η οποία εντόπισε την ύπαρξη τουλάχιστον τριών ειδών σωματιδίων στη φύση.
Στο μεταξύ, το Νόμπελ Χημείας για το 2008 απονεμήθηκε στους Αμερικανούς Ρότζερ Τσιέν και Μάρτιν Τσάλφι και στον Ιάπωνα Οσάμου Σιμομούρα για τις εργασίες τους στις πρωτεΐνες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Αντιδράσεις των Ιταλών

Οι Ιταλοί φυσικοί διαμαρτύρονται για την απονομή του Νόμπελ Φυσικής στον Ναμπού και τους Κομπαγιάσι - Μασκάουα, υποστηρίζοντας ότι το βραβείο άξιζε εξίσου και ο Ιταλός Νικόλα Καμπίμπο, όπως αναφέρεται στον ιταλικό τύπο.

«Είναι μία απόφαση εντελώς ανεξήγητη», σχολίασε ο Σέρτζιο Μπερτολούτσι, διευθυντής έρευνας του CERN, σε συνέντευξή του στη Λα Στάμπα.

Η αρχική ιδέα πάνω στην οποία στηρίχτηκαν οι εργασίες των βραβευθέντων «διατυπώθηκε το 1963 από τον Νικόλα Καμπίμπο», διαβεβαιώνει ο υπεύθυνος του CERN.

«Ο Καμπίμπο ήταν ο πρώτος που κατανόησε τον μηχανισμό του φαινομένου των σωματιδίων, ο οποίος στην συνέχεια αναπτύχθηκε από τους υπόλοιπους φυσικούς», διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή του στον τύπο ο πρόεδρος του Ιταλικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής, Ρομπέρτο Πετρόνζιο.

«Δεν μπορούμε να κρύψουμε την πικρία μας, γιατί αυτό που έκαναν ο Κομπαγιάσι και ο Μασκάουα ήταν να γενικεύσουν μία κεντρική ιδέα, την πατρότητα της οποίας έχει ο Καμπίμπο».

Κατά τον ίδιο τρόπο αντέδρασε και το περιοδικό New Scientist, μέσω της ιστοσελίδας του, εκτιμώντας ότι «οι εργασίες του Καμπίμπο αποτέλεσαν τη βάση» για τις ανακαλύψεις των δύο Ιαπώνων.

Ο ίδιος ο Νικόλα Καμπίμπο ωστόσο, ο οποίος σήμερα είναι καθηγητής σε πανεπιστήμιο της Ρώμης, όταν ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το θέμα, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.