Personal Affair, η σχέση δασκάλου-μαθήτριας σε ένα φιλμ νουάρ

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (18 Ψήφοι)

Προσωπική υπόθεση, η σχέση δασκάλου-μαθήτριας σε ένα φιλμ νουάρ

Ανέκαθεν η σχέση δασκάλου-μαθητή απέπνεε μία γοητεία και έναν διάχυτο ερωτισμό. Πολλοί μαθητές και πολλές μαθήτριες ερωτεύτηκαν έναν καθηγητή ή μία καθηγήτριά τους, αισθάνθηκαν πέταγμα στην καρδιά για κάποιον καθηγητή στο σχολείο ή στο φροντιστήριο.

Οι περισσότεροι στο ημερολόγιό τους, περιέγραφαν τα πρώτα τους ερωτικά σκιρτήματα για έναν δάσκαλο, καθώς η επιβλητική παρουσία του ίδιου, το κύρος και η γνώση του, προκαλεί αισθήματα ασφάλειας και είναι ιδιαιτέρως γοητευτική. Η ώριμη προσωπικότητα του ίδιου αποτελεί ένα βασικό στοιχείο γεννήσεως έλξης σε μία παιδική ψυχή η οποία πλάθεται και δεν είναι ακόμα διαμορφωμένη.

Όλοι οι άνθρωποι όταν ανατρέχουν στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια, αναπολούν εκείνο το δάσκαλο με τον οποίο είχαν αισθανθεί το πρώτο τους ερωτικό φτερούγισμα, το πρώτο «τσίμπημα».

Ωστόσο, ακόμα και αν η σχέση ενός μαθητή/μαθήτριας με έναν δάσκαλο ξεπεράσει τα όρια της απλής έλξης και συμπάθειας και γεννηθεί έρωτας (είτε αμοιβαίος, είτε μονόπλευρος), πόσο καλή και ευνοϊκή μπορεί να είναι η κατάληξή του;

Πού θα μπορούσε να φτάσει ο παράνομος έρωτας μίας μαθήτριας για τον καθηγητή της, πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει και να καταστρέψει τη ζωή και των δύο; Τι θα συνέβαινε όταν μετά από μία συνάντηση των δύο, η μαθήτρια χανόταν και τα ίχνη της αγνοούνταν; Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει τον ίδιο ότι δεν υπήρχε ανάμεσά τους καμία σχέση ερωτικής φύσεως;

Προσωπική υπόθεση, η σχέση δασκάλου-μαθήτριας σε ένα φιλμ νουάρ

Στο φιλμ νουάρ Personal Affair (Προσωπική υπόθεση) του 1953, βλέπουμε το πόσο ένας παράφορος έρωτας μίας μαθήτριας για τον καθηγητή Λατινικών της, θα αλλάξει τη ζωή και των δύο.

Η εξαφάνιση της νεαρής Μπάρμπαρα δημιουργεί προβλήματα στον καθηγητή της Στίβεν Μπάρλοου (Λίο Τζεν), αφού πολλοί υποψιάζονται ότι μεταξύ τους υπήρχε κάποια κρυφή ερωτική σχέση, την οποία ο ίδιος διαψεύδει. Η ίδια εξαφανίζεται μετά από μία προσωπική συνάντηση των δύο, με την τοπική κοινωνία να αναστατώνεται και με τον Μπάρλοου να αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Ο ασφυκτικός κλοιός μίας κοινωνίας η οποία αναπαράγει και μεγεθύνει κουτσομπολιά, φήμες και κακίες, κλονίζει ισορροπίες και σπιλώνει συνειδήσεις. Το μοναδικό στήριγμα του ίδιου και η μοναδική του σύμμαχος είναι η σύζυγός του Κέι (η καλλονή Τζιν Τίρνεϊ σε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις στην καριέρα της).

Personal Affair, η σχέση δασκάλου-μαθήτριας σε ένα φιλμ νουάρ

Η προσωπική υπόθεση είναι μία από τις καλύτερες ασπρόμαυρες ταινίες που έχω δει, πραγματεύεται με τόσο καλογραμμένο σενάριο ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και επιφυλάσσει για τον θεατή ένα απρόσμενο φινάλε.

Η καλλονή Τζιν Τίρνεϊ η οποία άφησε εποχή ως η απόλυτη femme fatale στο «Ας την κρίνει ο Θεός» και στο κλασικό νουάρ "Laura", στο ρόλο της μοιραίας συζύγου που ισορροπεί ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και την αμφιβολία, την πλευρά της συζύγου που καλείται να στηρίξει αλλά και να παλέψει με τις δικές της αμφιβολίες, βλέποντας τη συζυγική της ζωή να καταρρέει.

Προσωπική υπόθεση, η σχέση δασκάλου-μαθήτριας σε ένα φιλμ νουάρ

Μία από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες -σίγουρα, μέσα στις τριάντα πρώτες. Αξίζει να τη δει κάποιος, καθώς η αισθητική των ασπρόμαυρων ταινιών σε συνδυασμό με το εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο, χαρίζουν ώρες ψυχαγωγίας και όχι απλά διασκέδασης.

Δείτε την ταινία εδώ:

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είμαι Δημοσιογράφος. Εκτός από το tempo.gr, αρθρογραφώ σε πολλά περιοδικά και blogs, όπως είναι ο Κλόουν, το e-Psychology και ο Λόγιος Ερμής.

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.