Οι TGU σε FUZZ και ΜΥΛΟ

1 1 1 1 1 Βαθμολογία 0.00 (0 Ψήφοι)

transglobal_underground_326375b.jpgΟι Transglobal Underground, ή απλώς TGU, είναι μια λονδρέζικη κολεκτίβα που πρώτη καθιέρωσε τον όρο «world beat» γύρω στο 1993 που δημιουργήθηκαν. Το στυλ της μουσικής τους είναι μίξη δυτικών, oriental και αfrican ακουσμάτων. Με μια μοναδική μαεστρία μπλέκουν ινδικούς ρυθμούς, νοτιοαμερικάνικα κρουστά με την κυριαρχία τον βραζιλιάνικων percussion, λίγο από dub και reggae, hip-hop, ανατολίτικα φωνητικά και dance ρυθμούς, αλλά και funky περάσματα με ενδιάμεσες εκπλήξεις που συνιστούν όλη τη μαγεία.

Οι Τρανσγκλόμπαλ Αντεργκράουντ ξεκίνησαν ως παρέα ντισκ τζόκεϊ, από τις πρώτες τέτοιες παρέες στη Βρετανία που έμπλεκαν αραβικά, αφρικανικά ή ασιατικά μουσικά στοιχεία με τη χορευτική μουσική των κλαμπ. Καθώς είχαν την ιδιαιτερότητα να παίζουν και λάιβ, εξελίχθηκαν σε μια πολυεθνική μπάντα όπου συνυπάρχουν Βρετανοί, Αφρικανοί, Αραβες και Ασιάτες.

Στα πρώτα τέσσερα άλμπουμ τους εμφανίζεται ως κύρια τραγουδίστρια η Natacha Atlas.

Tο single τους "Temple Head" χρησιμοποιήθηκε στη διαφημιστική καμπάνια της Coca Cola στους Ολυμπιακούς του 1996 ενώ το άλμπουμ Dream Of 100 Nations βρίσκεται στην λίστα με τα 50 σημαντικότερα της δεκαετίας του 90. Το 2008 κέρδισαν το βραβείο του BBC Radio 3 (World Music Awards) στην κατηγορία Βest Club Global Artist για το έβδομο album τους,"Moonshout". Φημίζονται για τις ζωντανές τους εμφανίσεις με τα φανταχτερά κουστούμια και τα ατελείωτα κρουστά.

Τι έχουν πει…

…Μεγαλώσαμε σε μια περιοχή του Λονδίνου όπου ζούσαν ανατολικοευρωπαίοι, ασιάτες, μαύροι δίπλα σε αυτόχθονες Εγγλέζους ή Ιρλανδούς. Σήμερα στη Βρετανία μεγαλώνουν παιδιά δεύτερης γενιάς ασιατών μεταναστών και αρχίζουν και συνεισφέρουν στον πολιτισμό της χώρας με διάφορους τρόπους. Η βρετανική κουλτούρα έχει να κάνει σήμερα περισσότερο από ποτέ με τους διαφορετικούς ανθρώπους….

…Γυρίζουμε όλο τον κόσμο με τις συναυλίες μας. Είχαμε μια καταπληκτική εμπειρία στην Ινδία. Στη Βομβάη όπου υπάρχει μια πολύ δυνατή σκηνή και το κοινό είναι εξαιρετικά ενημερωμένο για μουσικές απ όλο τον κόσμο μείναμε στη σκηνή 3 1/2 ώρες. Στην Ευρώπη, ύστερα από 2 ώρες το κοινό ίσως είχε αρχίσει να βαριέται….

…Η παγκοσμιοποίηση έχει ήδη συμβεί. Και είναι αρκετά καταθλιπτικό ν ακούς μουσικές που έχεις πιστέψει και αγαπήσει να χρησιμοποιούνται ως υπόβαθρο σε διαφημίσεις μεταλλαγμένων τροφών με πρωταγωνιστές Αφρικανούς. Είναι επικίνδυνο να προσπαθείς ν αναμείξεις βίαια πολιτισμούς. Το πιθανότερο να προκύψει είναι ένας τρομακτικός ομοιόμορφος πολτός, ικανός ίσως να διαφημίζει Μακντόναλντς ή Στάρμπακς.

Το σίγουρο, όμως, με την παγκοσμιοποίηση είναι πως τίποτα δεν συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες: Οι πολυεθνικές δεν μπορούν να κάνουν κάτι χωρίς αυτό να γίνει γνωστό. Οι άνθρωποι σιγά σιγά συνειδητοποιούν πως έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ αυτή που διαφημίζεται πως έχουν η βιομηχανία και ο καπιταλισμός. Δεν πιστεύω πως κρύβεται τίποτα ιδιαίτερο πίσω από τη δύναμη που φαίνεται με μια πρώτη ματιά να έχει ο τελευταίος….

…Είμαστε μέσα σε μια μεγάλη πολυεθνική καπιταλιστική βιομηχανία. Δεν μπορώ να ισχυριστώ, όπως πολλοί, πως η μουσική από μόνη της έχει μια επαναστατικότητα που ξεπερνά τις μπίζνες καθώς ο ρόλος της κρατικής παρεμβατικότητας έχει σήμερα μειωθεί. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως το στοίχημα είναι να κάνεις μουσική που να έχει μέσα της ελευθερία, ώστε και όταν το σύστημα αύριο καταρρεύσει, η μουσική να εξακολουθεί να υπάρχει…

INFO: Στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα παρουσιάσουν το καινούργιο τους άλμπουμ, στις 7 Φεβρουαρίου στο FUZZ και στις 8 Φεβρουαρίου στην Αποθήκη στο Μύλο.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

ΑΘΗΝΑ: 30 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ, 35 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ METROPOLIS, TICKET HOUSE, ιTICKET.GR

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 30 ΕΥΡΩ

Διοργάνωση : INTERSHOW ( www.intershow.eu )

Πληροφορίες : 2310 968909

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.