«Μια νύχτα, μια ζωή» στο Θέατρο Πρόβα

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 4.43 (14 Ψήφοι)

1nyxta1zwi_8394445b

Στο μικρό θεατράκι  της Οδού Αχαρνών και Ηπείρου η Μαίρη Ραζή παρουσιάζει σταθερά τα τελευταία χρόνια έργα Κλασικών Έλλήνων συγγραφέων.

Μέτα τη  «Δράκαινα» του Μπόγρη  και τη «Φλαντρώ» του Χορν, σειρά έχει το «Μια νύχτα, μια ζωή» του Σπύρου Μελά. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από την Κυβέλη το 1924 ενώ έχει να παρουσιαστεί στο κοινό περισσότερο από 50 χρόνια.

Πρόκειται για μια διασκευασμένη εκδοχή από τον σκηνοθέτη της παράστασης Σωτήρη Τσόγκα, ο οποίος μας παρουσιάζει μια σύγκρουση που επέρχεται σε μια μεσοαστική οικογένεια όταν ο Πατέρας (Σωτήρης Τσόγκας) προσπαθεί συμφώνα με τα ήθη της εποχής να επιβάλει στην κόρη του αυτόν που έχει επιλέξει για σύζυγό της.
Έναν άνδρα που ούτε ο ίδιος δεν έχει σε εκτίμηση, μα το κάνει πιεζόμενος και σχεδόν εκβιαζόμενος λόγω της ασθενείας του και των οικονομικών χρεών που φέρνει αυτή.

Η κόρη (Κοραλία Τσόγκα) ανήκει σε μια νέα τάξη γυναικών, μια πρώιμη σουφραζέτα, ένα κορίτσι που δουλεύει, είναι ισάξια ενός άνδρα και απαιτεί να ορίσει μόνη της τη ζωή της, την τύχη της και τον γάμο της με τον άνδρα που αγαπά (Γιάννης Μοσχίδης).

Στην ενδοοικογενειακή μάχη λαμβάνουν μέρος η μητέρα (Μαίρη Ραζή),  που κατανοεί την κατάσταση της κόρης της, και προσπαθεί να την βοηθήσει και ο μικρότερος γιος της οικογένειας (Γιάννης Δροσάκης),  που κοιτάζοντας προσωπικά συμφέροντα τάσσεται υπέρ αυτού του γάμου συμφερόντων.

Η πλευρά των γυναικών υπερισχύει, ο ηλικιωμένος άνδρας και μνηστήρας (Νίκος Παπαδόπουλος) εκδιώκεται και ο πατέρας αναγκάζεται να αποκαλύψει στην οικογένεια του την οδυνηρή του θέση και τους οικονομικούς  λόγους  που τον ανάγκασαν να επιβάλει αυτό το γάμο.

Η κόρη του επιλέγει το δρόμο της αυτοθυσίας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρει τα χρήματα που θα σώσουν τον πατέρα της από τη φυλακή.

Ένα έργο ίσως λίγο ξένο προς τον θεατή εξ αιτίας των χρόνων που πέρασαν και των ηθών που άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου, παρ’ όλα αυτά πρόκειται για μία αξιόλογη παράσταση μικρής παραγωγής , με τους ηθοποιούς να ερμηνεύουν τους ρόλους τους με συνέπεια.

INFO
ΠΡΟΒΑ (Αχαρνών και Ηπείρου 39)
τηλ: 210-8818.117, 210-8818.326

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.