«Γέλα, ψυχή μου» από την Έφη Φλωτσίου

5 1 1 1 1 1 Βαθμολογία 5.00 (14 Ψήφοι)

«Γέλα, ψυχή μου» από την Έφη Φλωτσίου

Μύθοι, παραμύθια για μεγάλα παιδιά, ιστορίες του θρυλικού Νασρεντίν Χότζα, αποσπάσματα έργων του Τσέχωφ, αλλά και του Νίκου Καζαντζάκη, σκηνές θεατρικών έργων του Αλέκου Σακελλάριου και του Νίκου Τσιφόρου, κείμενα του Ανδρέα Λασκαράτου και έμμετρα του Γεωργίου Σουρή και του Μποστ διεκδικούν να σας κλέψουν ένα χαμόγελο ή και, μακάρι, περισσότερα.

Η πιο σπαταλημένη ημέρα
είναι εκείνη που δεν γελάσαμε
E.E. Cummings.

Ο άνθρωπος είναι «ζώον γελαστικόν», έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Η ικανότητα του ανθρώπου να γελά, μαζί με την ικανότητα της νόησης και της ομιλίας, τον διαφοροποιούν από τα άλλα όντα. Βέβαια, σύγχρονες έρευνες αποκαλύπτουν πως και οι χιμπατζήδες, οι πίθηκοι και τα τρωκτικά γελούν. Όμως, με ένα μόνο χα!

Ενώ οι άνθρωποι γελούν με επαναληπτικά χα! χα! χα! αλλά και με διάφορους τρόπους όπως φιλικά, σαρκαστικά, ερωτικά.

Ωστόσο, το θέμα είναι ότι σήμερα οι άνθρωποι δεν γελούν ή γελούν ελάχιστα. Οι γελαστές φάτσες τείνουν να είναι είδος προς εξαφάνιση, σε αντίθεση με τις σκυθρωπές που όλο και αυξάνονται. Οι επιστήμονες λένε ότι ένα παιδί γελάει περίπου 150 φορές την ημέρα ενώ ένας ενήλικας μόνο 6. Κατά πάσα πιθανότητα και αυτό το 6 να είναι πλέον ένα υπερβολικό νούμερο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί υποτιμήσει κανείς τις δυσκολίες της ζωής και τα προβλήματα. Αυτά υπήρχαν και θα υπάρχουν. Κι εμείς χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε.

Πώς όμως;

Αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί, καλό θα ήταν επειγόντως να εντάξουμε το γέλιο στην καθημερινότητά μας.

Ε.Φ.

Η Έφη Φλωτσίου είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Είναι επίσης Life & Business Coach Inspirational Certified Coach (ICC) της Inspirational Coaching & Mentoring (ICM) Academy.

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφορεί το βιβλίο της «Τα 3 Κλειδιά της Προσωπικής Ανάπτυξης».

To 2021 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Σημειωματάριο ευχών» (εκδόσεις Φίλντισι).

Έφη Φλωτσίου

Μια ιστορία από το βιβλίο

Μια αστεία και διδακτική  ιστορία είναι  «Η δύναμη του ψέματος» του  Τζέιμς Θέρμπερ  από  «Το  Καρναβάλι του  Θέρμπερ»  (1894-1961).

Στην πόλη Ταρνοπόλ ζούσε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Ρεμπ Φεϊβέλ. Μια μέρα καθώς καθόταν στο σπίτι του έντονα απορροφημένος από το Ταλμούδ του άκουσε ένα δυνατό θόρυβο απ’ έξω. Όταν πήγε στο παράθυρο είδε πολλούς μικρούς φαρσέρ.

«Σίγουρα κάτι μαγειρεύουν», σκέφτηκε.

«Παιδιά, τρέξτε γρήγορα στη συναγωγή!», φώναξε γέρνοντας από το παράθυρο και αυτοσχεδιάζοντας την πρώτη ιστορία που του ήρθε στο μυαλό. «Εκεί θα δείτε ένα θαλάσσιο τέρας και τι τέρας! Είναι ένα πλάσμα με πέντε πόδια τρία μάτια και μια γενειάδα σαν αυτή της κατσίκας μόνο που είναι πράσινη».

Πράγματι, τα παιδιά έφυγαν χοροπηδώντας και ο Ρεμπ Φεϊβέλ γύρισε στη μελέτη του. Κρυφογέλασε στη σκέψη πως ξεγέλασε τους μικρούς αυτούς κατεργάρηδες. Δεν πέρασε όμως πολλή ώρα και η μελέτη του διακόπηκε πάλι. Αυτή τη φορά από τον ήχο ποδιών που έτρεχαν. Όταν πήγε στο παράθυρο είδε αρκετούς Εβραίους που έτρεχαν.

«Πού τρέχετε;», φώναξε.

«Στη συναγωγή», απάντησαν οι Εβραίοι.

«Δεν τα μαθες; Υπάρχει ένα τέρας με πέντε πόδια, τρία μάτια και μια γενειάδα σαν αυτή της κατσίκας μόνο που είναι πράσινη!».

Ο Ρεμπ Φεϊβέλ γέλασε, όταν σκέφτηκε τη φάρσα που έκανε στα παιδιά και κάθισε ξανά για να μελετήσει το Ταλμούδ του. Αλλά μόλις άρχισε να συγκεντρώνεται, ξαφνικά, άκουσε έναν εκκωφαντικό θόρυβο απ’ έξω. Ένα μεγάλο πλήθος από άντρες, γυναίκες και παιδιά έτρεχαν προς τη συναγωγή.

Τι συμβαίνει;», φώναξε βγάζοντας το κεφάλι του από το παράθυρο.

 «Τι ερώτηση! Είναι δυνατόν να μην ξέρεις; Ακριβώς μπροστά από τη συναγωγή υπάρχει ένα θαλάσσιο τέρας. Είναι ένα πλάσμα με πέντε πόδια, τρία μάτια και μια γενειάδα σαν της κατσίκας μόνο που είναι πράσινη!.

Και καθώς το πλήθος έσπευδε ο Ρεμπ Φεϊβέλ παρατήρησε ότι και ο ίδιος ο ραβίνος ήταν ανάμεσά τους.

«Κύριε του κόσμου!», αναφώνησε.

«Αν ο ίδιος ο ραβίνος τρέχει μαζί τους σίγουρα πρέπει να συμβαίνει κάτι. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

Χωρίς άλλη σκέψη ο Ρεμπ Φεϊβέλ άρπαξε το καπέλο του κι άρχισε να τρέχει κι αυτός. «Ποιος ξέρει;...», μουρμούρισε καθώς έτρεχε λαχανιασμένος προς τη συναγωγή.

«Γέλα, ψυχή μου» από την Έφη Φλωτσίου

Εκδόσεις: Φίλντισι
ISBN: 978-618-5456-76-4
Σελ.: 158
Λιανική τιμή: 13 ευρώ +ΦΠΑ

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια εδώ

Αφήστε τα σχόλιά σας

  1. Δημοσίευση σχολίου ως επισκέπτης.
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;

Please publish modules in offcanvas position.